maanantai 16. tammikuuta 2017

Verkoston jäsenten tarinat; Orismalan puunjalostus - Maria ja Antti Konttas


PIHAPIIRI PIKKUISEN ORISMALANJOEN RANNASSA

Marian ja Antin pihapiirillä on kokoa! Toisella puolella on perheen koti, ja toisella puolella puunjalostustoiminta - sekä vaikuttavan komea vanha pohjalaistalo! Päädyssä näkyy vuosiluku 1845, ja tuvan vieressä olevan piharadin reunimmaisen oven päällä näyttää olevan vuosiluku, joka ilmoittaa rakennuksen olevan aina vuodelta 1754 saakka.

Marian paappa Jaakko osti tilan aikoinaan, kun lapsettomaksi jäänyt Katilan pariskunta sitä hänelle ehdotti.  Sukupolvenvaihdoksessa 1960-luvun lopulla Marian vanhemmat Heikki ja Pirjo siirtyivät tilan omistajiksi ja rakensivat uuden talon 1972. "Sittemmin vanha päärakennus on toiminut mitä erilaisimpien tilaisuuksien pitopaikkana - serkut ja sisarukset ovat kokoontumisen merkeissä järjestäneet siellä muutamana kesänä kirpputori- ja kahvilatoimintaa, onpa siellä pidetty viikinkijuhliakin ja järjestetty lähipiirin syntymäpäiviä ja häitä", Maria kertoo. "Myös meidän häämme pidettiin omassa pihapiirissä: itse tilaisuus oli höyläämön puolella ja kahvitus vanhassa tuvassa!" 

"Joka vuosi siellä tehdään perinteiset siivoukset kesäksi", kertoo Maria. "Kivijalkaa on uusittu ja hyvä katto on päällä. Mutta jos sitä ihan asuinkäyttöön haluaisi joskus kunnostaa, täytyisi tunkata nurkista ja korjailla kivijalkaa lisää ja tehdä yhtä sun toista muutakin toimenpidettä", lisää Antti. "Mitään isoja remontteja siihen ei ole koskaan tehty, se on varsin perinteinen ja siistissä kunnossa".

MONIPUOLISTA MAASEUTUYRITTÄJYYTTÄ

Entiseen navettaan tehdyssä höyläämössä on erinomaiset tilat
puunjalostustoimintaa varten
Vuonna 2009 tehtiin tuorein sukupolvenvaihdos, jolloin tila tuli Marialle ja Antille. Marian vanhemmat olivat aloittaneet höyläämötoiminnan 2000-luvun alussa. Siellä tehdään perinteisiä katto- , jalka- ja karmilistoja, joille on parhaiten kysyntää nykyään. "Vanhojen talojen kunnostajat ostavat niitä sitä mukaa kun heillä kunnostus etenee, joskus huone kerrallaan. Mutta niitä myydään myös uudisrakentajille - perinteiset listat kun ovat sekä näyttäviä että laadukkaita. Rautakaupoista saa sitä tavallista tehdastuotantoa, mutta ei tällaisia erikoislistoja. Nämä ovat 4-5 tuuman laudasta höylättyjä, ja niitä on tällä hetkellä 5-6 erilaista mallia. Teriä vaihtamalla pystyy tekemään erilaisia kuvioita. Asiakas voi näyttää vanhaa listaa ja tiedustella, onnistuuko vastaavien uusien valmistus. Jos asiakas tuo oman mallin jota ei satu löytymään, ja kyse on isommasta erästä, voidaan haluttua mallia tehdä mikäli asetteet sen mahdollistavat. Muutaman metrin takia ei kuitenkaan ole taloudellisesti kannattavaa investoida uusiin teriin tai asetteita vaihtaa, joten kysynnän määrä vaikuttaa siihen, miten valikoima tulee monipuolistumaan entisestään", kertoo Antti.  "Välimatkat eivät ole mikään ongelma - tavara kulkee rahdilla ympäri Suomen. Asiakas voi toki käydä  hakemassa tilauksen täältä, ja lähialueille toimitamme tavaraa myös itse". 
     
Antti ja Maria perheineen.
Ville-pojalla on ikää 4 vuotta, Anni-tytöllä 6 vuotta
ja perheen pienin, Liisa, on 5 kk ikäinen!
Päätyö on maatilan hoitamisessa - peltojen viljelyssä ja metsätöissä - mutta tänä päivänä tarvitaan maatilan oheen sivuelinkeinoja. Höyläämön lisäksi Marialla ja Antilla on Hiipakan maatilamatkailu, jonka kautta he vuokraavat kolmea erilaista majoitusvaihtoehtoa sekä työn puolesta reissaaville että luontoelämyksiä hakeville.  Maria on koulutukseltaan tietojenkäsittelyn tradenomi ja Antilla on taustalla metallipuolen koulutus, minkä alan hommia hän on tehnytkin kauan aikaa. Maatalousopinnot tulivat tehtyä siinä vaiheessa, kun tilan ostaminen oli ajankohtaista. Nuoripari siis harjoittaa maaseutuelinkeinoja moderniin tapaan, jolloin monialaiselle osaamiselle onkin tarvetta!   
 
Puunjalostuksen parissa aloitetun toiminnan suurimpana haasteena on markkinointi. Miten toiminnan saisi ihmisten tietoisuuteen, että kysyntää riittäisi laajemmalta alueelta ja nykyistä tasaisemmin pitkin vuotta? "Suurin osa asiakkaista tulee lähialueelta. Näytepaloja lähetetään postitse, ja niiden myötä asiakkaita on tullut myös kauempaa. Buckmanin rautakauppa Isonkyrön keskustassa on ottanut listoja jälleenmyyntiin, ja sitä kautta on löytynyt muutamia uusia asiakkaita. Vastaava yhteistyökuvio jälleenmyyjien kanssa voisi olla hyvä ajatus myös muilla alueilla". 

Tulevaisuudelta nuoripari toivoo hyvää. "Vanhojen talojen kunnostajien määrä on selkeästi kasvussa. Enää ei vanhojen arvorakennusten anneta rojahtaa, vaan nyt on ymmärretty miten komeita niistä saa, kun vain tekee vähän töitä. Niitä halutaan säilyttää, ja säilyttämisen eteen halutaan nähdä tarvittava vaiva. Rakennukset on aikoinaan tehty hyvin, ja kunnostamalla niistä saa upeita!", Antti toteaa ja jatkaa: "Mitä tulee maatalouden harjoittamiseen, systeemit ovat muuttuneet rajusti. Enää ei voi pitkälle ennakoida, miten ehdot kulloinkin muuttuvat. Pitää vaan yrittää uskoa. Kun hommasta tykkää ja kun on siihen ryhtynyt". 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti